Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

Ремонтиране на стъклоповдигачи стъпка по стъпка – всичко, което трябва да знаете

Наличието на стъклоповдигачи в устройството на автомобила осигурява безпроблемното и оптимално задвижване на прозорците, както и застопорява...



Наличието на стъклоповдигачи в устройството на автомобила осигурява безпроблемното и оптимално задвижване на прозорците, както и застопоряването им в определена точка. Излишно е да споменаваме колко е важно превозното средство да разполага с работещи и изправни стъклоповдигащи механизми – именно благодарение на тях успяваме успешно както да проветрим купето, когато пожелаем, така и да си осигурим авариен изход при възникнали проблемни ситуации и катастрофи от всякакъв тип.

Стъклоповдигачите са задвижващи системи, разположени във вратите на колите. По вид и управление те биват както механични, задвижвани от манивела, така и електронни, управлявани от бутон. Тъй като функцията им е толкова определяща за комфорта и безопасността на шофьора и пътниците, в днешната статия решихме да засегнем по-подробно признаците на повреда, както и стъпките, които следва да се предприемат при повредени стъклоповдигачи.

По какви белези и симптоми бихме могли да разберем, че автомобилните стъклоповдигачи изискват ремонт и диагностика?

За щастие симптомите и признаците, индикиращи за повредени стъклоповдигачи, са красноречиви и лесно разпознаваеми.

Вероятно ще усетите трудност в управлението на стъклото – то или ще върви тежко нагоре и надолу, или изобщо няма да успеете да го задвижите.

Друг често срещан симптом за скъсан или разтеглен стъклоповдигач е пропадането на прозореца във вратата. Ако пък, при заключване на колата си, чувате специфичен кликащ и цъкащ звук, идващ откъм вратите, то това също е белег да посетите час по-ското автосервиз.

Какви са стъпките, които монтьорите предприемат, когато се сблъскат с развалени стъклоповдигачи?

Макар и долуописаните стъпки да не звучат сложно, то, въпреки това, никак не ви препоръчваме самостоятелно да се нагърбвате с отстраняването на повредата. Винаги е повече от препоръчително да се обърнете към квалифициран професионалист, който бързо и професионално ще диагностицира проблема.

За да бъдат ремонтирани стъклоповдигащите механизми, първо трябва да се осигури достъп до тях. За целта е необходимо да се свали кората на вратата, след което целият стъклоповдигащ механизъм да бъде демонтиран от вратата и да бъде отнесен на подходяща работна маса. Там техниците детайлно ще разгледат отделните му компоненти, проверявайки изправността и здравината на всеки от тях. При откриване на повреда, скъсване или разтягане, то е препоръчително стъклоповдигачът да бъде заменен с нов такъв. Разбира се, в някои случаи е възможна и само подмяна на проблемната част от механизма. При всички случаи ви препоръчваме да се доверите на мнението и експертизата на монтьора, заел се с вашия автомобил. Вслушвайки се в съветите на специалистите, вие бързо ще се снабдите отново с изцяло изправен автомобил.

No comments