Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

Тайната на успеха по ментална аритметика

Посоката на менталната аритметика се появи в съвременния образователен хоризонт не толкова отдавна и в момента това е млада и обещаваща техн...



Посоката на менталната аритметика се появи в съвременния образователен хоризонт не толкова отдавна и в момента това е млада и обещаваща техника. Тайната на нейния успех се крие в планираното развитие на логическо, абстрактно и конкретно, фигуративно мислене поради едновременното обжалване и на двете полукълба на мозъка на детето. Децата, които се учат на умствена аритметика, броят в съзнанието си мигновено и без грешки: те не само събират, изваждат, умножават, делят, но също така извеждат на квадрат и извличат квадратния корен. Те работят с числа и числа лесно и свободно.

Какви са ползите от менталната аритметика

Всеки знае, че човек има две полукълба на мозъка и всяко е отговорно за своята област: лявото е за логика, а дясното е за творческо и въображаемо мислене. Развитието на двете полукълба позволява на детето да получи голям потенциал за бъдещето. И в това му помага умствената аритметика. По време на часовете децата използват всички области на мозъка. Цялата тайна е, че за работа върху абакус се използват две ръце едновременно: дясната, която активира лявото полукълбо, и лявата, която отговаря за десния лоб на мозъка. И така, един от „бонусите“ на умствената аритметика, в допълнение към всякакви изчисления в ума, е развитието на аналитични умения.

Как работи менарът

Обучението по ментална аритметика е разделено на два етапа.

Първият е работа с абакус, а вторият е преходът към менталното ниво, което включва изчисления в ума, без да се използват външни устройства. Работи се последователно с двете ръце, активиране на двете полукълба на мозъка, помага за бързо овладяване на материала от първоначалното ниво и преминаване към следващия етап. Поради работата на образното мислене, която е особено разбираема за децата, получената информация лесно се усвоява и остава дълго време. Как се осъществява преходът към менталното ниво? Ако визуално проследите работата на техниката в действие, се оказва, че лявото полукълбо на мозъка на детето възприема числата, дадени от учителя, а дясното – картината, която се поставя върху сметките за сметки. Ученикът мислено проектира абакуса и нарисуваната върху тях картина в главата си и извършва необходимите операции в главата си. Работата протича с въображаемо сметало, където числата се възприемат от детето като картини, а процесът на изчисление е свързан със съответното движение на камъните на сметките.

Повече можете да научите от тук.

No comments